„Chiar dacă trăim în diferite regiuni ale Moldovei, provocările pe care trebuie să le depășim, dificultățile pe care le întâmpinăm sunt aceleași", au spus majoritatea tinerilor ucraineni care au participat la evenimentul "Speak UP! Storytelling for social cohesion", organizat de Lumos Moldova la sfârșitul săptămânii trecute la Chișinău.
14 tineri, dintre care 12 din Ucraina, cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, care locuiesc în prezent în raioanele Florești și Ialoveni, au fost invitați de Fundația Lumos să participe la un eveniment de două zile în cadrul căruia au putut împărtăși gânduri și vorbi deschis despre procesul de integrare a lor în viața comunităților din Moldova, în care ei acum locuiesc.
„A fost important pentru noi să aducem împreună mai mulți tineri din Ucraina, să le oferim posibilitatea de a-și cunoaște conaționalii, să creăm o platformă pentru un schimb de informații, opinii, puncte de vedere între ei", a menționat Eugenia Godoroja, consilier pentru participarea copiilor și a tinerilor din cadrul Lumos Foundation. Pe lângă schimbul de informații, participanții au fost rugați să creeze și să prezinte istorii despre propria integrare, inclusiv despre dificultățile pe care le-au întâmpinat, provocările pe care au trebuit să le depășească, soluțiile pe care le-au găsit și ajutorul pe care l-au primit. Pentru aceasta, li s-au oferit două opțiuni pentru crearea istoriilor respective, în ambele cazuri fiind necesară utilizarea de imagini: 1) prin intermediul unui colaj cu decuparea imaginilor din surse oferite (reviste, albume, ziare, etc.) și 2) folosind imagini / fotografii realizate de ei înșiși.
Organizatorii au fost pregătiți pentru ambele opțiuni. Astfel, participanților le-au fost puse la dispoziție o serie de reviste din care puteau lua imaginile necesare și, în același timp, a fost planificată o instruire cu un fotograf profesionist pentru a-i iniția pe tineri în crearea de istorii fotografice.
Sarcinile fiind anunțate din start, sesiunea de instruire desfășurându-se conform programului, tinerii au înțeles ce au de făcut, cum ar trebui să facă și, înarmați cu instrumentele necesare – foarfece, clei, hârtie, telefoane sau aparate de fotografiat –, dar și s-au apucat de lucru. Rezultatul muncii lor urma să fie prezentat în ziua a doua a acestui mini-forum atât participanților la eveniment, cât și invitaților speciali.
În rezultatul prezentării istoriilor create de participanții la eveniment, atât ei, cât și oaspeții surpriză – Domnica Gînu, director de țară Lumos Foundation Moldova, și Carolina Sclifos, ofițer pentru protecția copilului de la reprezentanța UNHCR (Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați) din țara noastră – au aflat despre dificultățile și provocările pe care le-au întâmpinat și pe care încă le mai au refugiații din Ucraina, în special copiii și tinerii, care s-au stabilit cu traiul în Republica Moldova. Astfel, am aflat că cele mai frecvente dificultăți pe care le-au avut copiii ucraineni odată ajunși în Moldova au fost cele ce țin de integrarea lor școlară, comunitară (cum ar fi stabilirea unor relații de prietenie cu semenii băștinași) cauzate nu în ultimul rând și de barierele lingvistice existente. Totodată, cu toții și-au exprimat recunoștința față de oamenii din Moldova, autoritățile publice și organizațiile neguvernamentale pentru căldura cu care au fost primiți, ajutorul și sprijinul pe care l-au primit și continuă să îl primească. Tinerii din Moldova care au participat la eveniment au vorbit despre prieteniile legate cu semenii lor din Ucraina, despre cum toată această situație i-a făcut să fie mai buni unii cu alții și despre dorința de a-i ajuta pe aceștia să se adapteze mai bine și mai repede la noul mediu.
La rândul lor, reprezentanții UNHCR și Lumos i-au asigurat pe tineri că vor continua să le ofere sprijinul necesar, atât lor, cât și altor refugiați, pentru a se integra pe deplin și a se adapta la noile condiții de viață. „Vrem să știm care sunt nevoile voastre, ce ajutor este necesar pentru a ști cum să vă sprijinim mai bine", au menționat atât dna D. Gînu, cât și Carolina. Directorul de țară Lumos Foundation Moldova a mai precizat că organizația noastră va continua să ofere sprijinul necesar și să organizeze evenimente care să faciliteze coeziunea socială a refugiaților ucraineni atât în raioanele pilot, cât și la Chișinău.
Timpul alocat acestei reuniuni s-a scurs foarte repede și, înainte de plecare, toți cei 14 tineri au cerut reprezentanților Lumos să analizeze posibilitățile de a organiza evenimente similare mai des. „Acest lucru ne ajută să ne facem noi prieteni, ne oferă oportunități de a vorbi despre viața noastră aici, de a ne împărtăși experiența, de a primi sfaturi de la alți copii din Ucraina și Moldova și de a avea sentimentul că nu suntem singuri", au menționat tinerii.